Get your own Digital Clock

Tuesday, July 12, 2011

Darah marabahaya.



*masuk lagu Marabahaya-pop shuvit*

haha, terkedu? salam sume. ye, me tau. dah lama xupdate blog. haha. tapi mlm ni terasa mcm nak update lak (mungkin atas sebab tgk blog org yg slalu update jadi jeles lak) haha. *ngada-ngada* anyway, kali ini nak crite pasal PROGRAM DERMA DARAH. jeng3x~



okey. kali ni BIG utk pelajar semester 2 ialah program menderma darah. program ini di anjurkan oleh ahli MKK semester 1. SEMUA PELAJAR, diulangi SEMUA PELAJAR wajib untuk menderma darah kalu idak. ZERO marks ah. kecuali yang tidak boleh menderma atas sebab-sebab yang tertentu ah. hurm. okey. pada aku program ini quite interesting ah, sb bukan slalu dapat derma darah dgn senang tanpa pergi bank darah. orang bank darah tu yang datang ke kita. hah. spesel kan? hehe. (terasa je spesel. padahal x pun)

anyway, program ni ialah pada 5hrbln julai 2011, selasa. last week ah kiranya. ok. tujuan sebanar aku berblog mlm ni ialah untuk memberitahu dunia yang aku xleh menderma darah selama-lamanya. full stop.

huhu. sedeyh tau. :(
bagi sesiapa yg nmpk aku haritu, ternyata, mmg obvious yg aku sedih. :'( ramai kata aku overreacting. xmatured. masalah. etc-etc. tapi pada aku menderma darah adalah satu experience dimana aku nak cuba at least skali seumor hidup. ak nak memberi something yang aku ada kpd org yg lebih memerlukan. darah ialah sesuatu yang simple je tapi satu bag darah tu boleh menyelamatkan nyawa orang. bila Dr. tu ckp yang aku selama-lamanya TIDAK BOLEH menderma darah, jiwa dan perasaan aku hancur luluh. i was devastated. like a nuclear bomb just exploded in my world. :(



knw why..?? because i lived in UK for a year (from 1992-1993) with my family. for those who have seen the questionnaire that blood donors have to answer and sign refer to number 15. it stated, 'adakah anda pernah tinggal di nagara-negara Europa (UK, England.....~) dari tahun 1980 hingga tahun 1999? so, me being honest, i answered yes. so the doc said, since i lived there during the mad cow disease plaque, shes scared if my blood has been infected with it. maybe its not seen now, but maybe when my blood reacts with another blood (coincidentally is the same case as mine) the person might get infected. *that ws how i understood it* huhu.

WAA.. SEDEYH! people keep sayin, alah a'ai, derma darah je pon. tu pun nak kecoh. KORANG TAK PAHAM! ni memang sesuatu yang aku nak buat dari dulu lagi, bila ada peluang nak buat, aku nak cuba la.! at least skali! pastu mereka berkata, alah. aku xleh derma gak. xdek nak kecoh. weh, kau lain. aku lain. kau hari ni je xleh. hari lain??? aku ni SELAMA-LAMANYA! ada paham?

yea. aku memang pelik. xyah nak cuba paham. aku xpaksa pun. sekian. salam

:(


From my fingers,

2 comments:

Pisyek said...

er, xkn dokter tak buat ujian dulu kat darah2 penderma?

ke mad cow disease tu xleh nak detect?

A'ai Zairi said...

ehm. since yg dtg tu klinik bergerak, xd nye la nk test2x. sb tu sume kn guna lab. i guess dia xnk waste time kot. hurm. :(